Follow Us & Be the Family of Web-Learners click here Follow Us!

Did I Miss Anything Poem | Class 10 English Exercise

English Unit 6 I Did I miss anything Class 10 exercise including question answers, match the following, summary, Word meaning are solved here.

Did I Miss Anything Poem Summary Class 10

English Unit 6 I Did I miss anything Class 10 exercise including question answers, match the following, summary, Word meaning are solved here.

1. Vocabulary in use

i. Read the poem, and match the words with their meaning.

assign ==> to provide a person a particular task

descend ==> to come or go down from a higher to a lower level

reveal ==> to make something known to somebody

assemble ==> to bring people, ideas or things together as a group


ii. Use the words above in your own sentences without changing the sense

a. I am assigned to do the project work within this week.

b. Pasang Sherpa died while descending from Mount Everest.

c. My password was revealed on the Dark Web.

d. I have assembled every single old coin since I was 5.


2.  Reading Comprehension

i. Read the poem, and say whether the following statements present the importance of classroom teaching or not.

a. Classroom teaching provides students with knowledge helpful for the exam. => Yes

b. The course students study is insignificant and valueless. => No

c. Any information you miss in the classroom is important. => No

d. Enlightenment is gained in the classroom. => Yes

e. Staying in the class is boring. => No

Did I miss anything poem question answer Class 10 

ii. Read the text again, and answer the following questions.

1. Who composed this poem?

Ans: This poem was composed by Tom Wayman.


2. What did the students do in the absence of their teacher?

Ans: The students sat with their hands folded on the desks when their teacher was absent in class.


3. What did the angel reveal to the students?

Ans: The angel revealed to the students that each students should work hard to get divine wisdom of knowledge.


4. How does the speaker in the first stanza spend time for the full two hour?

 Ans: The speaker sat in silence with their hands folded on the desks for the full two hours.


5. Why does the speaker in the second stanza think being in the class is important?

Ans: The speaker in the second stanza thinks being in the class is important because things taught in the classroom are asked in the examination.


6. What does the speaker say in the third stanza regarding the value of education?

Ans: The speaker says that the classroom education is valueless, meaningless in third stanza regarding the value of education.


7. 'Education enlightens people with wisdom'. Does the speaker in the fourth stanza agree with this statement? How?

Ans: Yes, the speaker in the fourth stanza agrees with the statement that 'Education enlightens people with wisdom' as he says that education teaches what each man or woman must do to attain divine wisdom in this life.


8. What does the last stanza suggests?

Ans: In order for students to absorb as much information as possible, they should constantly be in Classroom.


iii. Read the poem and fill in the blanks with the appropriate words to complete the following summary. 

 student’s point of view        missing          silence            assigned         blames

meaningless   enlightened    accomplished             significance    microcosm 

Did I Miss Anything Poem Summary Class 10

The poem “Did I Miss Anything?” is written from two distinct points of view. They are the student’s point of view and the teacher’s point of view. The words “nothing” and “everything” represents the student's point of view and the teacher’s point of view respectively. Stanza one is written from the students' point of view. It reveals the fact that the teacher is missing in the classroom. In the teacher’s absence, the students simply sit in silence, with their hands folded on the desks. Stanza two is written from the teacher’s point of view. It tells how he has given heavily weighted exams, assigned readings, and prepared a quiz. Stanza three represents students' perspective. Here, a typical student blames that the classroom education is valueless, meaningless and a waste of time. It will have no effect or purpose later in life. However, in stanza four, the poet explains why education is important. It claims that through education a person is enlightened .The fifth stanza questions how anything could possibly be accomplished without a teacher. The sixth stanza explains the significance of the classroom. The last two one-line stanza of the poem serves as a message to all doubtful students: they should always be present in the classroom so as to take in all they are able to learn in the “microcosm of human experience"

Conclusions 

"Did I Miss Anything Poem | Class 10 English Exercise": I hope you are not going to search this again, I believe you may got the exercise of Did I Miss Anything Poem's.
Read this article if your problems has been resolved, please comment and share it with your friends 

Getting Info...

Post a Comment

Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
We have detected that you are using adblocking plugin in your browser.
The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Site is Blocked
Sorry! This site is not available in your country.